Friday, May 7, 2010

Dan keputusannya..

Kenapa aku tibe2 nak menggunakan tajuk tu utk entri kali nie..hurmm..sebab..sebab..keputusannya adalah...jeng..jeng..jeng...
Semalam aku sekali lagi ke PPUM untuk tahu result scan aku lepas..scan??aikk..scan baby ke nie??kawin pun idak lagi..terlupe lak nk cerita..23 April 2010 hari tu aku ke PPUM untuk g scan leher aku nie..disebabkan aku bz dengan exam dalam waktu tu,aku dah terlupe nak cerita..pas ambik result darah, doktor kata darah aku clean..maknanya aku takde pe2 penyakit lah kan..syukur..tapi pastu dokto suh lak g scan untuk tgk bengkak kat leher aku nie sebab ape..
So..petang tadi dengan penuh debaran nya (dah la sensorang kan ) aku pun tunggu dengan penuh suspen+mengantuk pun ada..aku nye nombor giliran 2090..cantik nombo tu..tapi waktu aku sampai baru nombor 2030..makkk aiii!!lambatnye lagi..nasib aku de beli paper..setiap perkataan lah aku g baca..nak 'meluangkan' masa yang memang banyak tu..aku terus tunggu dan menunggu...
dalam sejam tu..nombor giliran aku di panggil gak..jeng..jeng..jeng..
suspen nie..so doktor India nie pun buka la report aku yg g scan hari tu..
jeng..jeng..jeng....so hasil scan tu..aku disahkan..ada TIROID!!!hurmmm..terkedu la jap..pelik..sebab ujian darah aku clear..nk wat cmner..katanya bengkak kt leher nie dikesan TIROID..ade 2 benjol..satu 4cm, dan satu lg dalam 2.5cm..hurmmm..aku tarik nafas jela..then dalam hati aku pun kata..aku dapat penyakit lak taun baru nie..REDHA!
pastu dokto kata aku kena g buat FNAC..atau dalam bahasa doktonye>>Fine Needle Aspiration Cytology..terima kasih kepada MA kat Tangjung Rambutan a.k.a my little sister sebab bagi tau pe dia FNAC tu..haha..yg aku tau aku just angguk2 je la bila doktor tu kata aku kena wat FNAC..rupenya menatang nie adalah satu kaedah untuk cek samada kita ade sel kenser ke tak..sel kenser??takut lak bila dengar..sakit ke tak..tu adik aku tak tau..maybe dicucuk kt leher tu kot..tunggu jela nnt aku cite cmne ek..yg aku harap..TIROID aku nie bukan jenis yang merbahaya..Aminnnn!!
De moral of de story..walaupun kita nampak sihat..pergilah cek kesihatan kita..mcm aku nie..nasib je perasan ade bengkak kat leher nie..terus pergi jumpe dokto..tp lepas nie ape yang jadi aku pun belum pasti..
Sesungguhnya kita hanyalah merancang..dan Dia yang mengetahui segalanya..

No comments:

Post a Comment