Friday, July 23, 2010

7 Benda Ajaib Dunia Tahun 2010

Nampaknye 7 benda ajaib dunia nie berubah2 lak ikut tahun..tkper..kita tgk dlu ape yang ada untuk tahun 2010 yang datang dari versi CNN...

1. Grand Canyon

Grand Canyon adalah sebuah jurang tebing-terjal, diukir oleh Sungai Colorado, di utara Arizona. Jurang ini merupakan satu dari Tujuh Keajaiban Dunia dan sebagian besar berada di Taman Nasional Grand Canyon; salah satu taman nasional pertama di Amerika Serikat. Presiden Theodore Roosevelt merupakan salah satu pendukung utama wilayah Grand Canyon, mengunjunginya dalam beberapa kesempatan untuk berburu singa gunung dan menikmati pemandangan alam yang luar biasa.

Jurang ini, diciptakan oleh Sungai Colorado memotong sebuah selat selama jutaan tahun, panjangnya kira-kira 446 km, dengan lebar mulai dari 6 sampai 29 km dan dengan kedalaman lebih dari 1.600 m. Hampir dari 2000 juta tahun sejarah Bumi telah terpotong oleh Sungai Colorado dan anak sungainya lapis demi lapis sedimen ketika Dataran Tinggi Colorado mulai terangkat.

Grand Canyon pertama kali dilihat oleh orang Eropa pada 1540, García López de Cárdenas dari Spanyol. Ekspedisi saintifik pertama ke canyon ini dipimpin oleh Mayor AS John Wesley Powell pada akhir 1870-an. Powell menunjuk ke batuan sedimen yang terbuka di jurang sebagai “daun dalam buku cerita agung”. Namun, jauh sebelum masa itu, wilayah ini telah ditinggali oleh Penduduk Asli Amerika yang membangun tempat tinggal di tembok jurang ini.




2. Great Barrier Reef/Karang Penghalang Besar

Great Barrier Reef adalah kumpulan terumbu karang terbesar dunia yang terdiri dari kurang lebih 3.000 karang dan 900 pulau, yang membentang sepanjang 2.600 km. Karang ini berlokasi di Laut Koral, lepas pantai Queensland di timur laut Australia. Sebagian besar wilayah karang ini termasuk bagian yang dilindungi oleh Taman Laut Karang Penghalang Besar (Great Barrier Reef Marine Park).

Karang Penghalang Besar (KPB) dapat dilihat dari luar angkasa dan kadang disebut sebagai organisme tunggal terbesar di dunia. Pada kenyataannya, ia terbentuk dari berjuta organisme kecil, dikenal dengan sebutan polip koral (coral polyp). KPB dipilih sebagai sebagai salah satu Situs Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1981.

Kekayaan biodiversitasnya, perairannya yang hangat dan jernih, serta keterjangkauannya dari fasilitas terapung yang disebut live aboards, membuat karang ini menjadi tujuan pariwisata yang sangat populer, terutama bagi para penyelam scuba. Banyak kota di sepanjang pesisir pantai Queensland yang menawarkan wisata laut ke karang ini setiap harinya. Beberapa pulau kontinental juga telah berubah fungsi menjadi resor.





3. Mount Everest

Mount Everest adalah gunung tertinggi di dunia (jika diukur dari paras laut). Rabung puncaknya menandakan perbatasan antara Nepal dan Tibet puncaknya berada di Tibet. Gunung ini mempunyai ketinggian sekitar 8.850 m. Gunung ini mendapatkan nama bahasa Inggrisnya dari nama Sir George Everest. Nama ini diberikan oleh Sir Andrew Waugh, surveyor-general India berkebangsaan Inggris, penerus Everest. Puncak Everest merupakan salah satu dari Tujuh Puncak Utama di dunia.



4. Air Terjun Victoria

Air terjun Victoria merupakan salah satu air terjun paling spektakuler di dunia. Air terjun ini terletak di Sungai Zambezi, yang pada saat ini membentuk perbatasan antara Zambia dan Zimbabwe. Air terjun ini memiliki lebar kira-kira 1 mil (1,6 km), dengan ketinggian 128m (420 kaki).

David Livingstone, penjelajah Skotlandia, mengunjungi danau ini pada 1855 dan menamakannya atas nama Ratu Victoria, sedangkan nama lokalnya adalah Mosi-oa-Tunya, “asap menggelegar.” Air terjun ini merupakan bagian dari dua taman nasional, Mosi-oa-Tunya National Park di Zambia dan Victoria Falls National Park di Zimbabwe, dan juga Situs Warisan Dunia UNESCO. Air terjun ini merupakan obyek wisata utama di Afrika Selatan.


5. Northern Lights

Salah satu keajaiban dunia adalah Northern Lights atau dikenal juga dengan istilah Aurora Borealis. Kejaiban cahaya warna-warni ini terbentuk akibat interaksi lapangan magnetik di Bumi dengan partikel matahari.



6.Volkano Paricutín

Volkano Paricutín, adalah sebuah gunung berapi yang terdapat di negara bagian Michoacan, Meksiko. Sebelum tahun 1943 gunung berapi ini tidak ada, namun tiba-tiba terdapat aktivitas vulkanik yang mengakibatkan orang-orang di sekitar sana mengungsi, gunung muda itu terus bertambah tinggi, dalam sehari menjadi 50 meter dan saat ini aktivitasnya bisa dikatakan berhenti, dan ketinggian gunung mencapai 336 meter.


7. Pelabuhan Rio de Janeiro

Rio de Janeiro (bermakna “Sungai Januari” dalam bahasa Portugis) adalah ibu kota Negara Bagian Rio de Janeiro di Brasil bagian tenggara.Kota ini mempunyai luas sebesar 1.256 km² dan penduduk sekitar 6.150.000 juta jiwa (2004).Sekitar 10 juta orang tinggal di wilayah metropolitan Rio de Janeiro Raya, yang saat ini merupakan kota terbesar keempat di dunia.

Letak pelabuhan Rio De Janeiro sangat unik yaitu tepat berada di ujung muara sungai antara pertemuan laut dan sungai, selain kota pelabuhan kota tersebut juga mempunyai letak dan pemandangan geografis yang sangat indah, Brazil ditemukan dan dijajah oleh portugis pada tahun 1565 sehingga budaya , bahasa, kebiasaan, juga makanan mengacu kepada negara portugal yaitu karena adanya ikatan bathin antara dua negara tersebut.

Wednesday, July 21, 2010

TaHuKaH AnDa??

Okey..nie segmen baru..aku nak tulis ape-ape info yang menarik..yg mungkin ada antara korang tak tau..
So...check it out!!!

>>Johannes Guterberg adalah pencipta mesin cetak pertama

>>Kertas mula dibuat pada lebih 2000 tahun yg lau di China

>>Kura-kura boleh hidup lebih dari 120 tahun...

>>Tasek terbesar di dunia ialah Laut Kaspia

>>Ketika makan, rusa akan mengadap angin kerana angin membawa bunyi dan bau musuh

>>Harimau bintang adalah binatang terpantas di dunia..

>>Burung yang terdapat hanya di New Zealand ialah Burung Kiwi

>>Panjang tembok Besar China ialah 1,400 batu

>>Gajah makan selama 16 jam sehari

>>Kuda Laut Jantan mengandung dan melahirkan anak

mmm..ok tak?ade tak yang korang dh tau??ape2 pun ilmu tu kan??nnt aku sambung lg ek!cauu!!

Wednesday, July 14, 2010

Berkorban Apa Saja..

Sanggupkah kita berkorban?


Untuk kita menjadi orang yang berjaya dalam hidup, kita perlu bersedia untuk berkorban. Selepas bersedia untuk berkorban, kita kena sanggup untuk berkorban bila-bila masa, berkorban apa saja.
Berkorban maksudnya kita sanggup melepaskan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu.
Jalan menuju kejayaan serta kecemerlangan memang sukar, memerlukan pengorbanan – pengorbanan masa, pengorbanan tenaga, pengorbanan duit.
Berkorban bukan untuk kepentingan diri kita sendiri saja tapi untuk kepentingan orang lain, kepentingan bersama.
Jika diamati erti sebuah kejayan, ia adalah gabungan pengorbanan individu digabung dengan pengorbanan bersama orang lain.
Kita memerlukan orang lain untuk berjaya kerana kita memerlukan sokongan mereka, kata-kata semangat dari mereka, suntikan inspirasi dari pengorbanan mereka demi kejayaan kita.
Soalnya sekarang, kita kena sediakan diri untuk berkorban, kerana kita akan dipaksa oleh situasi untuk berkorban bila-bila masa, di mana-manapun jua.

Untuk mencapai sesuatu kejayaan kita perlulah berkorban..renung-renungkan..fikir yang terbaik untuk diri dan orang yang kita sayang..

Sumber-www.imotivasi.com

Tuesday, July 13, 2010

~Tinggal Kenangan~

Pernah Ada Rasa Cinta
Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku

Jauh Kau Pergi Meninggalkan Diriku
Di Sini aku Merindukan Dirimu oohhh
Kini ku Coba Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih

Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku


Jauh Kau Pergi Meninggalkan Diriku
Di Sini aku Merindukan Dirimu oohhh
Kini ku Coba Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih


Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan....

by..Saleem..

Monday, July 12, 2010

~dak-dak tomey2~

Memandangkan hari ini aku byk masa terluang..daripada terbuang  dan aku tuang keje,bek la aku update blog aku yg satu nie kan..dh la aku nie rajin sgt nak update..heheh..

nie gambar2 terbaru,terhangat dan terkini anak2 'nayak' aku..nie bahase org Pahang la..macam2 gambar bebudak nie yg di snap kan oleh jurugambar amatur nie..so layanzzz jela ek..;p

ala..comey nye yg pegang budak tu..egege..

"tolonglah..saye taknak publisiti!!"

bakal menggantikan kasan..

mandur kecik..

khalish!tepi ckit kala asik nk tido je..bg kite yg masuk gamba nie"

pom..pom..kepompong..

yip..yip..horeyyy!!!

adui..gatenye kepala botak saye nie..

apela makndak nie..saye tak senyum lg..ummm

mama jgn sebuk leh tak??nopal nk oder plak nie

"ummpp..sedapnye spegeti nie..leh la suh mama beli hari2"

"lantai kedai nie cam lantai kt umah kite la umi.."

"iskk..asik makndak je nk enterframe..cbuk la"

"bacalah..bacalah..mari membaca.."

"peace!akak dpt mkn lg!"

"nikmatnye tido masa kecik nie..tkde org nk kacau saye"

aik..nie anak sape lak??iskkk..tak tahu..tak tahu..

Syoknye Langkawi!!!

Syukur..akhirnya tercapai gak perancangan aku dgn member untuk bercuti-cuti Malaysia tercapai gak akhir bulan Jun baru2 nie..lega..dapatlah kami release tension kat Langkawi 3 hari 2 malam..aku bawak mak dengan adik aku, kawan aku plak dengan mak dia..

Walaupun perancangan rapi telah dibuat, ada gak yang wat spoil trip kami hari tu..sampai je kat airport Langkawi, beg mak dgn adik aku tak sampai2..tunggu punye tunggu..dh abis semua beg kluar,beg mak aku tkde!hampeh betul..aku trus la check dgn org g jaga tu..dia pun tak tau sbb dia just terima beg2 yg dtg dari LCCT..isk..geram betul aku..terus la g report kt kaunter Air Asia..dengan jawapan 'nanti kami semak'..aku pun menuju ke tmpat penginapan dengan geram..mak aku jangan cakap la..membebel la mengenangkan beg nye yang lepas ke mana..pastu..dah la tu beg aku..!!!hawau2..

malam tu dalam kul 10 malam orang Air Asia telefon bagitau beg aku lepas ke Kuching Sarawak..uihhhh..beg lg diva pada tuan..jauh tul dia berjalan..bila tnya kt dorang pehal beg tu lepas kt sana, lg sekali dorang takleh jawab..

so malam tu aku dgn adik aku g la soping baju tido,baju bjalan utk mak aku..hukhuk..lari bajet beb!!adik aku lak pnjam baju aku..mak aku dh tkde mood nak bjalan sbb baju dia takde..myb bwak baju baru lah tu..hehe..

so tingtong..tingtong..esoknye dalam tengah hari baru lah aku dapat balik beg tu..isk..isk..
so hari tu..mak aku asal orang telefon je cite psal beg hilang..mmg sekampung la tau ttg kehilangan beg nie..glamer tu!!

so pastu percutian kami berjalan la seperti dirancang...hehe..
Insyaallah lain kali leh plan g cuti2 Malaysia lagi..


penghantar kami pada hari tu..cam nak g haji plak ramainye

udah sampei...

ade gaye tak??pramugari Air Asia..ngeh..ngeh..

beg yang ngade2 g kuching sorang2 nie..babap baru tau!

go to Islands Hopping..yehuuu

setelah penat naik turun tangga..sampai gek!

welcome..welcome..

aik..cmne leh ambik gmbar sendirik nie??

lihat lah dunia..

rendam kaki ingat ade ikan nk mkn..hmpeh semua ikan dh kenyang!

ade sape2 nmpak saye tak??kecik gler..tuuuuuu...

uihh..berani bergambo jela..nak naik takut:D

senyum ye..

nie kt pantai kt hotel..nmpak tak boypren kt blakang tu?hehe