Saturday, April 17, 2010

~Baik Dan BuRuK~

Hurm..orang kata buat baik dibalas baik dan sebaliknya..Sekadar berkongsi cerita..hari nie aku keluar ke Amcorp Mall dengan niat utama membeli alat tulis untuk exam aku nnt..konon la kan saje nk menggatal nk beli lg..padahal yang ade dalam pencil box nie boleh je guna lagi..ambik mood exam la kunun..hehe..
dan seperti biasa apa yang dirancang tu mmg menjadi..tetapi ditambah plak dengan side oder yang lain..haha..banyak lak benda lain yang takde kaitan dengan exam aku terbeli gak..ter la sangat kan..hehe..contohnye..magnet peti..dah tambah koleksi lg kat peti aku tu..i likeeee!!
ok..back to de story mory nie..sedang bjalan sensorang tu..aku ade lah ternampak makcik yang duk kt umah aku nie gak..muka dia mmg familiar..aku senyum kt dia..tapi myb dia ingat aku senyum kat orang lain,dia jalan je la dengan muke selambe derk nye..hurmm..termalu jap aku..tp takpelah..senyum tu kan sedekah (ayat menyedapkan hati)..aku pun terus la berjalan2 sambil cuci2 mata..window soping la tuh..
dah penat berjalan tu..tangan pun dah berat bwak barang2,aku pun melangkah la keluar utk balik..sedang berjalan tu aku ternampak lagi makcik yg tadi..eh!tak blik lg dia..aku ingatkan dia dh balik sebab kira dari masa aku bg senyuman yang tak dibalas tu smpai aku jumpa dia plak, ade la dalam sejam..so aku nie dengan mulut manis nye,penuh sopan lagi..menegur la makcik nie..tak tau kenapa..saje la kot nak manis mulut..
aku tegur dan dia pun jawab dengan baik..aku tanye dia nak kemana..dan dia kata nak balik ke rumah jugak..so aku dengan jujur nya mengajak dia balik sekali dengan aku..dah nama pun satu blok, so tak mendatangkan kesusahan pun rasenya aku menumpangkan dia..
makcik tu agak terkejut bila aku pelawa dia balik dengan aku..dari mukanya tu aku leh bayangkan dia kata 'iskk..sape plak budak ni nk ajak aku balik sekali'..tp myb sebab aku pompuan ditambah lak dengan keayuan (ecehh..terpuji diri lak) nie,dia pun bersetuju..
so dalam perjalanan yang sekangkang kambing tu aku pun bersembang lah..pelbagai topik..yang part last tu aku suke..rupenya makcik nie keje kt klinik gigi swasta..aku ingat dia nie nurse kat PPUM sbb aku selalu tgk dia pakai uniform keje dia..
so sebab dh menumpangkan dia..dan kebetulan dia pun keje kt klinik gigi..dia pun ajak la aku g wat rawatan gigi kt tmpat dia tu..ahah!!aku yang mmg menunggu masa nak pergi scanning gigi nie pun setujulah..cam orang mengantuk dibagi bantal la gaye nye..aku pun bersetuju,tapi masa dan waktu tak tau lagi..makcik nie siap nak bagi special treatment lagi kt aku kalau aku g klinik tu..wah..wah..selesai bertukar nombo telefon, aku terpikir..betul lah kata orang tua-tua..BUAT BAIK DIBALAS BAIK..walau aku tak mengharapkan ape2 balasan..tapi inilah yang aku dapat..so maknanya tak rugi lah kita bermanis mulut dan berbuat baik..selagi kita hidup nie..buatlah baik sesama kita..end..

Friday, April 16, 2010

~RinDu~

R.I.N.D.U ntah kenapa tibe-tibe hati nie rindukan kampung la plak..Kalau nak ikut perancangannya, miggu lepas lagi aku patut balik kampung..tapi sebab adik kesayangan (sayang la sangat) mintak tolong hantarkan dia pergi exam PTD, terpaksela membatalkan hasrat seri murni aku tue..Minggu nie plak aku dh bekerja keras untuk membuat persediaan menghadapi peperangan..eh!silap lak!peperiksaan semester pertama tahun yang ke-dua..wahhh..!!dah tahun 2 dah rupanya aku..pejam celik,pejam tido dah masuk 2 tahun..rase baru je lagi pergi mendaftar hari tu..Alhamdullillah..syukur semua nya masih berjalan seperti yang dirancang..
Jadi minggu ni dan sampai hujung bulan nie rasenya aku tak sempat la nak balik kampung..takut la bila balik tu aku memang akan tak membaca buku..memang sesangatlah!aku tau sangat dah..hehe..
(Pondok-pondok tempat melepak bersama keluarga)
pas abis exam nie aku dah tau banyak keje-keje yang menunggu..yang cam tahun lepas..aku kena bertungkus lumus mengejar date line..keje siang malam,weekends weekdays..hurmm..dah leh pikior dah camne keadaan nye masa tu..
tak tau la bila masa aku dapat balik kampung nie..mak dah bg tau kolam ikan baru dah siap..cmne la rupenya..katanya siap ada pondok yang membolehkan kita memancing dari atas tu..wahhh!!mendengarkan cerita mak aku tu..membuatkan aku lagi tak sabar nak balik!!
Rumah pun tengah renovate..untuk buat ruang tambahan oleh akak dan abang ipar aku..hurm..makin besarlah rumah tu nanti..
balik baru-baru nie akak sulong aku dah merasmikan umah baru dia..baru siap ubah suai..cantik..oklah tu..diorang pun family dah besar..
Stop sini dlu celoteh aku..nanti rajin-rajin aku sambung lagi..
Kampungku..tungguuuu..:)

Pokok derian..buah takde ek..saje nak tunjuk:p

Rumah baru akak Ros..siap untuk diduduki..dan rumah aku yang akan diubahsuai..tapak dah ada nie..

ExAm TiMe!!

Exam..exam dan exam..!!bulan nie bermula lah exam pertama bagi semester baru tahun 2010 nie..kalau dihitung hari, ade 3 hari lagi sebelum aku masuk dewan peperiksaan tu..tapi kalau dikira secara matematik nye..gedebak..gedebuk..ade la dalam 1 hari je kot..faham2 jela bila masuk cuti hujung minggu lagi..bape la sangat masa yang boleh dikira untuk mengulangkaji..
Jadi minggu nie aku dengan team study dah mula datang ke UM walaupun kelas dah takde..kami datang untuk tengok balik semua bab yang perlu dicover untuk exam kali nie..kalau geng aku nie berstudy,maka riuh dan gempa la tempat tu..tak tau la nak cakap..orang study diam2,tapi kami nie kalau study lama ke bising..isk..isk..tapi tak kisah la..janji ape yang dibace tu masuk dalam kepala otak nie kan..
Doa aku..semoga exam kali nie aku dan kawan-kawan yang lain dapat result yang lebih baik dari semester lepas..mudah-mudahan segala yang kami usahakan berhasil..Insyaallah..Aminn..
(Gambar-gambar menstudykan diri..siap dengan kurma lagi)

Monday, April 5, 2010

~Al-Fatihah~

Bersua muka tidak..bercakap dengannya pun tidak..tetapi pemergiannya membuatkan aku cukup sedih dan sebak..pelik..tp itulah hakikatnya..rasenya bukan aku seorang sahaja yang mengalaminya..tp ribuan malah mungkin jutaan orang di luar sana menangisi pemergiannya..pemergiannya seolah2 kita kehilangan saudara terdekat..kita mungkin tersa dekat dengan nya kerana setiap hari mendengar celotehnya..membuatkan semua masalah hilang dan hanya gelak ketawa yang datang..
Beliau pergi di saat namanya berada di puncak..menceriakan pagi-pagi ku dgn idea lawak nye..kadang-kadang aku ketawa sorang-sorang dalam kereta..tak kisahla orang nk kata aku ape ke..kalu tidak aku akan ngantuk la jawabnye..
Pagi nie aku terasa begitu sunyi sekali..tiada lg ulangan sawancara,drama sebabak yang membuatkan aku ketawa dan mood nk kerja tu dattng..S.U.N.Y.I..
Lepas nk tak tau la pagi2 ni cmne nk meriangkan hati..aku ni dah la suke dgr lawak2..dan suke ketawa..bak kata adik aku..aku akan terlalu suke walaupun lawak tu tk bape lawak..haha..
tapi walau sebanyak mane kita semua bersedih..Allah lebih menyayangi dia..dia pergi jua mengadap Penciptanya..
Moga arwah di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..kita yang masih hidup di atas bumi Tuhan nie..perbanyakkan doa kepada arwah..kembalikan keceriaan..teruskan kehidupan..
Al-Fatihah..~Mior Ahmad Fuad @ Din Beramboi~