Friday, June 22, 2012

Sharelah perkara yang bermanfaat di FB

Assalamualaikum semua..

Nampaknya sejak dua menjak nie aku semakin suka menengok Muka Buku aku nie..sebab ape?sebabbbb..dah makin banyak kawan-kawan aku yang post atau share perkara-perkara yang bermanfaat..Biarlah sikit pun,janji ada kesedaran..sama-sama kita berubah dan menuju ke jalanNya..
dah kurang yang post benda-benda mengarut..
contoh :
''ermm..nak mkn ape ye hari nie''
''sunyilah sang soami pergi outstation''
''baju raya dah siap tempah!yeyyy''
'kenyang 'makan kat SR harini..thanks pada incik hubby''
''sakit perut sebab senggugut''
ok, tu adalah sebahagian contoh2 status FB yang tak masuk akal..tu niat cmne tu?maaflah kalau yang terbaca nie terkena pernah post macamtu..kadang-kadang sungguh mengarut statusnya..marahkan suami pun nak post kt FB..adapehal??ade kita kesah ke?iskkk..tu yg aku malas nk bukak FB tu..
so sekarang dah kurang yang wat perangai mcamtu..
banyak share yang baik2..dan leh kita menginsafi serta muhasabah diri yg kerdil nie..aku kongsikan sikit yang mana aku dapat ambik ye!!
layannnn..




ok,share ckit2 dulu..nanti aku post lagi ek!!!
~kalau tak dapat buat semua,jgn tinggal semua~

Assalamualaikum

Exam pun Selosai..

Assalamualaikum semua..harap2 semua nya berada dalam lindungan dan rahmat-Nya..
Dh masuk Syaaban dah nie..syukur diberi kesempatan lagi merasai Syaaban tahun ini..tahun depan kita tak tahu lagi..ada dikalangan keluarga,sahabat handai kita yang tak sempat merasa kedatangan Syaaban..sama2 lah kita sedekah kan Fatihah semoga mereka ditempatkan di kalangan orang-orang beriman dan urusan mereka disana dipermudahkan..Amin dan Insyaallah..

Ok, ape cerita?exam yang menstresskan sudah berlalu..lalalalalaaaa...amboiii..suka macam result hebat nampak..hehe..malu lak!sebenarnya suka la sebab kapla dah ringan,bahu pun sama..walaupun ade paper yang jawab nan HADOOO je..ade gak paper yang bleh jawab..tp tu terpulang la nanti pada result..semoga segala usaha, berjaga malam, dan yang lain2 tu membuahkan hasil..tak seberapa pun janji ada..hehe..
Pasni start semester yang bijak pandai lak..so far aku baru..baru tau..se paper je yang bijakkk sangat sampai kena ambik 2x nie..isk..mintak2 ni yang terakhir la..AMIN!!

Oh ye!aku dah dapat anak buah yang ke..err..ke-14 kot..hehe..Alahamdulillah dapat bb gurl..setelah 6 tahun tkde bb gurl dalam family ku..nama nya Nur Arissa Iman kalau tak silap..tecikkkk je bb nye..jelah, nama pun bb kan..gambar yg terkini takde lagi..asik tidoooo je..tggu besar ckit la baru nak snap pic..nie baru bape hari c kecik tu tgk dunia..Semoga Arissa dan Umi nya sihat dalam tempoh berpantang nie..mudah-mudahan..Amin ya Rabb..

ok lah, selamat berhujung minggu ye korang semua..nak wat post baru lak jap lagi..
Assalamualaikum!

Monday, June 4, 2012

Exam laGi!!!

Balik-balik post psal exam..bila exam je post entry..hehe..abisss..dah itu je yg aku suke nak post kan..AAK?ehh..tk bg salam plak..Assalamualaikum semua..pe kabo korang..harap sentiasa sihat dan bersyukur kepada Maha Pencipta sebab boleh menghirup udara Nya lagi..Alhamdulillah..

ok,lusa aku akan menghadapi peperiksaan semester last..last?last ke?yahuuuuuu..opsss..jgn gumbira sgt beb..last but not least lah nie..sbb ade paper yg bijaksana tu..yg kena hambik sekali lg tu..hehe..halamakkk..
so paper kali nie mmg stress la..dh la payah..susah plak..tak paham lagi..haa..kan cukup complete tu..aduyai..so mcm biasa aku n de gang akan btungkus lumuslah studo..eh..study esok..harap2 semua urusan dipermudahkan..Aminnn...

So abis exam nie,tak rehat terus stat sem baru utk paper yg bijaksana tu..so nanti pengalaman lagi..final exam dalam bulan puasa..hehe..mesti berkeroncong perut masa jawab soklan..haha..
hmm..pejam celik dah nak abis aku belajar..byk sungguh pengalaman, kenangan yang ditimbul..suka duka dan mcm2 hal nye..nak tulis pun takbleh..semua dah save dalam memori je..

bila la nak bie exam dan rock cmni ek..

pasni kalau org tanye nak sambung master ke ape..mintak maap lah..cukuplah smpai sini..aku ingt nak menambahkan ilmu akhirat plak..nmpak kerdil diri ini berbanding tokoh-tokoh agama..insaf sungguh..orang berkejar-kejar nak ada pelajaran tinggi-tinggi,BA Hons la, Phd la..tp bila soal agama, byk yg wat kisah tak kisah..kalau fikir, muhasabah diri,mana yang penting?hmm..fikirlah..
teringat kata-kata seorang Ustaz..Islam tak suruh umatnya miskin, tapi biarlah yang sikit itu cukup dari yang banyak tu tak cukup-cukup..

Wallahualam..

Rumput Bertasbih.

Sedangkan rumput lagi bertasbih..apelah plak kita sebaik-baik makhluk ni..
Lagu nie mmg best..mmg boleh layan sambil berzikir..korang semua ada intenet kan?haaaa..gugel you tube, cari lagu nie..nie asik cari lagu k-pop je..sekali sekala tu tukar la mode plak ek..
Insyaallah..yang baik datang dari Allah..

RuMpUt BeRTasbih
Alam raya bertasbih memuji keagungan

Rumput-rumput ilalang daun pohon dan ikan
Bersujudlah segala di hadapan Sang Raja
Berharap memohon karunianya

Allah yang Maha Besar, Allah Maha Dermawan
Allah yang menciptakan, Allah tiada bandingan
Allah Allahu Allah, Dia Maha Pemurah
Dia Allah Maha Penyayang

Allah Allah Allah Allah bertasbihlah alam raya
Allah Allah Allah Allah memuji dan memujanya

Matahari rembulan bintang langit lautan
Berserah berpasrah kepada-Nya
Dia-lah Sang Pencipta di tangan-Nya kuasa
Hitamnya putihnya manusia

Allah yang Maha Besar, Allah Maha Dermawan
Allah yang menciptakan, Allah tiada bandingan
Allah Allahu Allah, Dia Maha Pemurah
Dia Allah Maha Penyayang

Allah Allah Allah Allah bertasbihlah alam raya
Allah Allah Allah Allah memuji dan memujanya

Subhanallah Subhanallah Subhanallah Subhanallah
Subhanallah Subhanallah Subhanallah Subhanallah

Allah Allah Allah Allah Allah Allah Allah Allah

Alam raya bertasbih memuji keagungan
Rumput-rumput ilalang daun pohon dan ikan
Matahari rembulan bintang langit lautan
Berserah berpasrah kepada-Nya

Allah Allah Allah Allah bertasbihlah alam raya
Allah Allah Allah Allah memuji dan memujanya
Allah Allah Allah Allah bersujudlah wajah-wajah
Allah Allah Allah Allah berharapkan karunianya
Allah Allah Allah Allah bertasbihlah alam raya
Allah Allah Allah Allah memuji dan memujanya

~OPICK~