Friday, January 14, 2011

Sape tau pasal tayar??

Salam..
hai geng..
korang ade keta?sape ade keta tu mesti ade tayar dak?kalau yang takde tayar tu keta kebal kot korang guna..hehe..hari nie nak cite psal tayar keta..sape yang takde keta lagi..atau bakal nak beli keta tu haruslah membacanya..
nie la tayar..

semua orang penah tgk tayar kan??tapi penah tak korang belek-belek..tgk2 tayar korang tu??erkk..tgk pancit ke tak je kot bila time pepagi nk g keje tu..kan?kan?
ok..nie ade tips la ckit pasal tayar nie..aku pun baru tau sebenarnya..nie semua pasal kes kawan aku nak tukar tayar la nie..hehe..kalau tidak,aku pun tak tahu..

okeyy..moh tengok ape ke  cite pasal tayar nie..ce cite!ce cite!!

Contoh maklumat pada permukaan sisi tayar :-
 175/70R13/82H
- lebar permukaan bawah tayar : 175 mm
- lebar permukaan sisi tayar : 70 mm
- jejari : R
- diameter rim : 13 inchi
- indeks muatan & simbol kelajuan : 82H

Indeks muatan plak :
  • indeks muatan 82 = tayar itu boleh menampung muatan 475 kg
  • indeks muatan 71 = 345 kg
  • indeks muatan 125 = 1,677 kg
  • simbol H = kelajuan maksimum dgn tayar tersebut ialah 210 km/h

  SENARAI KOT (bukan kot baju tu taw) :
S - 180 km/j
T - 190 km/j 
U - 200 km/j
H - 210 km/j
V - 240 km/j
Z - melebihi had laju 240 km/j
W - 270 km/j
Y - 300 km/j
ZR - untuk tayar yang mengatasi kelajuan 270 km/j keatas

TREADWEAR 240 TRACTION A TEMPERATURE A 1905
(ape kebende nye neh?)
- kadar kehausan bunga tayar : 240 (semakin tinggi nilai, semakin lambat haus)
- kekuatan cengkaman tayar : TRACTION A (paling bagus AA diikuti A, B & C)
- ketahanan suhu : TEMPERATURE A :

  • A : kawasan panas 
  • B : kawasan bercuaca normal 
  • C : kawasan sejuk
Tarikh pembuatan : 1905
dua nombor petama = minggu keberapa dibuat (dari minggu 1 - 52) jika 19 maka tayar itu dibuat pada minggu ke-19 atau minggu ke-2 bulan mei.Dua no terakhir = tahun ia dibuat. Jika 05 maka dibuat pada 2005
*Sumber; Harian Metro

wawwwww!!!korang tau tak sebelum nie??haa..mesti ade yg geleng2 kapla nie kan..bape kerat sgt la yg tau dak??tul kan?kan?hurmm..tu la..org dah suh bace sampai habis tadi..so dapatlah korang sedikit ilmu dan tips hari nie..nampak jela tayar nie kecik..tapi impak nye besar kalau kita tak jaga molek2..bahaya tuh..huhh!so pas nie g la check tayar korang tu..nak tau bila dia buat, gred ape..jgn terkena tayar tipu sudaa;p


so..selamat mentaking care taya anda!caucincauuu...;p

Tetibe plak rajin!

Haluuuuu geng..
hari ni tetibe plak mood aku beranjak ke atas..menjadi nak update post..tak kire la ape-ape topik..gege..nie sume gara-membaca blog-blog orang lain yg cumey-cumey masa rehat td..blog-blog nie menjadi blog pilihan Malaysia..TABIK SPRING LAH!!!korang semua mmg ooosommm!!rajin+kreatif update blog masing..mcm2 gaya dan tulisan la..aku nie mmg kena belaja byk lg untuk capai tahap2 yg mavelles camtu..tp M.A.S.A tu la yg menjadi alasan..jela kan..ape lg kan..dengan kebizian aku belaja nie..(dah masuk tahun ketiga terakhir taw)..tambah plak dengan tugasan kt opis nye..mmg la aku nie tak byk masa nk belaja,update blog comot nie..tkpe la..ape yg ade,ADO lah..gege..
 k, lah..aku stop kt cni dlu..nak post sumthing jap lg.. ;p